SEDLISKÁ: V areáli miestneho kostolíka vybudujú krížovú cestu

07.04.2012 Vranov nad Topľou

Sedliská 6. apríla (TASR) - V areáli rímskokatolíckeho kostolíka Povýšenia svätého kríža, ktorý je situovaný na začiatku obce Sedliská v okrese Vranov nad Topľou, sa bude onedlho vynímať nové sakrálne dielo. Miestna samospráva tu plánuje vybudovať krížovú cestu.
Podľa slov starostu Sedlísk Jozefa Dobrockého sa traduje, že o výstavbu kompletnej kalvárie pri kostolíku pod hradom Čičva mali v minulosti záujem aj niekdajší hradní páni. "Nestihli svoj zámer zrealizovať, tak sme sa na túto ich myšlienku rozhodli v obci nadviazať v súčasnosti," poznamenal prvý muž miestnej samosprávy.
Ako ďalej uviedol, na zhotovenie štrnástich zastavení približujúcich utrpenie a smrť Ježiša Krista, získala obec dotáciu v hodnote 10.000 eur z Úradu vlády SR prostredníctvom grantového programu Náš vidiek. Ďalších 5000 eur vyčlení na realizáciu projektu samospráva zo svojho rozpočtu.
Starosta doplnil, že z projektových peňazí plánujú financovať zároveň výstavbu chodníka v línii krížovej cesty, ako aj opravu poškodenej sochy sv. Jána Nepomuckého, ktorá sa nachádza pri neďalekom moste nad riekou Ondava.
Začiatku realizácie projektu krížovej cesty bude predchádzať odsúhlasenie jeho ucelenej dokumentácie pracovnou skupinou, ktorá pozostáva z poslancov obecného zastupiteľstva, starostu a členov miestnej cirkevnej rady. Stavebné práce na výstavbe kompletnej kalvárie však plánujú ukončiť najneskôr v jesenných mesiacoch tohto roka.
Do pomocných stavebných prác pri realizácii projektu krížovej cesty v exteriéri zapojí samospráva aj dlhodobo nezamestnaných. "Predbežne rátame s pomocou približne troch desiatok miestnych ľudí," uzavrel Dobrocký.
 

Vyberte región